Biografie

 

We gaan er niet omheen draaien – want dan hoort niemand muziek – maar ook Hans Stroeve is ergens begonnen. Wanneer en waar precies, dat houden we liever nog even geheim (met betrekking tot privacy van derden en vooral van Hans zelf, want U wilt niet weten hoe lang deze plaatjesdraaier reeds aanwezig is. Kleine hint: toen Hans begon, was het begrip ‘vinyl’ nog heet van de naald en vers van de pers.)

 

We pakken de draad op en starten de muziek in 1989.

1989. Niet zomaar een jaar: Hans laat er geen gras over groeien – levert geen half werk – en wordt voor de eerste keer vader van een kerngezonde zoon: Daimy. En geheel in die lijn besluit men in Duitsland en Rusland de muur tussen west en oost maar eens te slopen. De B52’s droppen hun bom op de         hitlijst:  Love Shack is het deuntje van de zomer.

1990. Man van het jaar: Nelson Mandela. House is al een jaar lang in de house en Hans kan een nieuwe richting wel waarderen. In swingcafé De Docter halen shoe-gazers hun neus van de vloer en danst men op Deee-Lite. Groove is in the heart verschaft de muziekliefhebber een zonnig jaar.

1991. REM gaat mainstream en brengt ons Losing My Religion. Ook Stroeve valt van zijn geloof. Naast de donkere nacht van het uitgaansleven, beklimt Stroeve ook het grote podium. Hans praat het bevrijdingsfestival in Zwolle aan elkaar. Dat zal hij vijf jaar doen.

1992. Hét jaar van Nirvana. Smell’s like Teen Spirit. Grunge: lange haren en legerkistjes. Het leven leek zo somber:  Vlucht LY 1862 van El Al  stort neer in Bijlmer. Leuk: een meteoriet plet een auto in New York.

1993. Bill Clinton steekt een sigaar aan. Wild Bill is tot president van de U-es-of- e verkozen. Robin S. voelt de toekomst aan en schrijft voor Bill 'You got to show me love...'

1994. De Kanaaltunnel brengt het continent en de UK bij elkaar. Metallica heeft met One een nummer één hit.

1995. Ajax gekroond tot Champions League-winnaar. De Flippo maakt huismoeders gek, Bill Clinton geeft Monica Lewinsky een sigaar uit eigen doos en Everything But The Girl is terug met Missing. Ondertussen breken in de Betuwe de dijken door. Waar was Hans om zijn vinger in de dijk te houden? Hans draaide in de Docter. Door en door en door....

1996. Het eerste gekloonde zoogdier is af: Dolly. Oasis kloont the Beatles: Wonderwall wordt een dijk van een hit. The Prodigy brengt meer vuur in de hitlijst: iedereen gaat los op Firestarter. Clinton rookt ondertussen nog maar een sigaar.

1997. Anouk schreeuwt, krabt en juicht Nobody’s Wife in de vaderlandse hitlijst. Henk Angenent (wie?) wint de vijftiende Elfstedentocht. Run DMC heeft een hit met It’s Like That. Waar rook is, is vuur. Weet nu ook Clinton. Bill Clinton, niet George.

1998. Darten wordt een sport genoemd. Het slaat nog aan ook. Echt waar! Hans’ zielsverwant Alfred Lagarde overlijdt. Robbie Williams houdt van Angels. Clinton hangt in de touwen.

1999. Maakte u zich ook veel zorgen over de MilleniumBug? Hans niet, die kreeg pas jaren later een computer. Wel een zorgelijke ontwikkeling in de Voorstraat in Zwolle: Hans Stroeve kondigt zijn afscheid aan van de Docter. Zal het leven ooit nog hetzelfde worden? Stappers en dansers leggen bloemen en kransen bij de voordeur van het swingcafé.

2000. It’s A Beautiful Day, vindt U2. Maar niet zo’n mooi jaar. Nederland mist in Amsterdam een paar strafschoppen in een voetbalwedstrijdje, in Enschede ontploft een vuurwerkfabriek, niemand rekent er op, maar George -Double-U Bush leert Amerika optellen, aftrekken en frauderen en steelt de stoel in The Oval office. Zijn vrouw wil het jurkje van Lewinsky, George wil Monica en Hans krijgt een afscheidsfeestje van de Docter. En een boekenbon. Na een paar maanden ‘niets doen’, pakt Hans de draad op bij Grand café Public.

2001. Elke zaterdag volle bak bij Public. Vanuit het Oosten vliegen een paar vliegtuigen in The Twin Towers. The War On Terror krijgt een doorstart. Osama Bin Laden wordt een superster.

2002. Stop de persen! Hans ‘HeintjeDavids’ Stroeve laat de plaat overslaan: Stroeve  draait – op verzoek – weer een keer per maand in de Docter en dingt mee voor het mediamoment van 2002. In de finale moet hij de traan van Maxima voor laten gaan..Een huisvriend van Hans laat het leven: Freddy Heineken sterft. Shakira’s Trillen Met Die Billen-pop slaat aan: Whenever Wherever staat wekenlang op één.

2003. Oh oh, tranen bij veel Zwolse vrouwen (en als ik zeg veel, bedoel ik ook veel). Aangestoken door het virus van een sterrenbruiloft (Hans draait op het feest van wereldkampioen schaatsen Erben Wennemars en presentatrice Renate van der Zalm), stapt ook Hans Stroeve in het welbekende Titanic-bootje. Hans trouwt zijn Charlotte. Mabel en Friso krijgen geen parlementaire goedkeuring. Veldhuis en Kemper vervelen ons met Ik Wou Dat Ik Jou Was. Frans Bauer heeft met ‘Heb Je Even Voor Mij’ een top 40 hit en blijft ons daar achttien weken mee vervelen. Wat nou ‘even’?

2004. Pieter van den Hoogenband zwemt zich – voor de tweede maal – naar onsterfelijkheid door in Athene voor de tweede maal kampioen op de 100 meter vrije slag te worden. Hans creëert ook een tweede eeuwigheid en wordt voor de tweede maal vader: Na Daimy nu een Fabian.  Twee jaar na Heinekens’ dood sterft ook zijn grootste fan: André Hazes, die postuum nog wel even een hit scoort  met ‘Zij Gelooft In Mij’.

2005. Nederland gaat Sonjabakkeren. Katie Melua zingt over de vele fietsen in Beijing en iedereen geeft zijn angst aan Guus Meeuwis – die André Hazes’ Geef Mij Nu Je Angst (1984) nieuw leven inblaast.

2006. James Blunt zegt met Goodbye My Lover zijn liefje vaarwel en Madonna is Hung Up. Hans heeft het eindelijk voor elkaar. Na twee zonen nu een dochter: Anna. “En nu houd ik er mee op”, belooft hij. Op muzikaal gebied slaat Hans een nieuwe weg in. Voor misschien wel het beste restaurant van Nederland De Librije (drie sterren, altijd vol), stelt hij het muzikale menu samen.

2007. Na de jeugd, slaan nu ook ouderen aan het Jumpen. Mika zegt met Relax dat we het rustig aan kunnen doen. De plaat van 2007 is Je Bent Zo van Jeroen van de Boom. Deze nummer één hit staat overigens niet in Hans’ Top 15.000, maar indien u deze plaat absoluut wilt horen, draait Hans hem. Misschien. Als er tijd over is en de maan precies goed staat.

2008. Hans doet ook de muziek van Librije's Hotel , het hotel dat onderdeel uitmaakt van de culinaire kroon die De Librije op Zwolle zet. In Hedon is Hans met zijn Zaterdagnachtkoorts een doorslaand succes. Amy Winehouse struikelt aan de hand van Mark Ronson richting de vernieling. Dat doet ze onderwijl Valerie zingend.

2009. Ondanks de economische malaise een prima jaar voor Hans.(o.a muzieksamensteller voor Bilderberg Landgoed Lauswolt)....en niet alleen voor Hans..Lady Gaga (echte naam Stefani Joanne Angelina Germanotti) scoort 6 dikke hits............waaronder 2 Top 10 hits met Pokerface en Paparazzi!  En......www.fumu.nl ziet het levenslicht.......

2010. HET jaar waarin Nederland weer geen Wereldkampioen werd...de Black Eyed Peas.scoorden hit na hit met als grootste knaller:  "I got a feeling" Hans gaat over de grens......en stelt nu ook muziek samen voor locaties in Frankrijk en de U.S.A!

2011. Grote verslagenheid in Londen-vooral bij slijterijen en drugsdealers. De stad staat in brand, en Amy 'I said no-no-no' Winehouse is het vleesgeworden-vel-over-bot-cliché 'It's better to burn out than to fade away': heroine + wijn = het einde en het begin van de lijn. P.S Hans is gezellig druk..maar draait niet door :)

2012/ 2016.  Regelrechte Topjaren...met optredens voor bekend Nederland en als bekroning een plaatsje in het management van Gerard Ekdom en Giel Beelen!

Mark van der Vegt - Copywriter